5.2.12

My prognosis on LDR


Merujuk kepada post sebelumnya, ya, tak ada siapa kata perhubungan jarak jauh tak susah. Kalau hubungan jarak jauh (ldr) itu bukan sesuatu yang mudah, kenapa tak permudahkannya? Why people around u don't help u get through with this easily? Jealousy? Maybe. Kawan-lawan kamu hanya suka tengok kamu keseorangan atau mereka dah tak tahan lihat kamu hanya communicate melalui bbm, whatssap, whatsover tanpa ada 'physical connection' secara terus. Here's my 2 cents theories.

Adakah sebab, sesuatu yang mudah itu bukan kerjanya Tuhan. Kena ada obstacle, cubaan, dugaan, bukit ranjau, hutan belulang barulah perjalanan journey itu sesuatu yang dirahmati, kan. Aku percaya itu baru kerjanya Tuhan. Itu role Dia. Nak increase His supremacy dalam iman manusia dalam mengerjakan sesuatu perkara. Either you're succeed or screwed up the relationship it doesn't matter. Faith must be restored in humanity and importantly in God (awak jaga Tuhan, Tuhan jaga awak remember? Unless He's giving u the no-no memo on both of u.)

Tuhan pernah kata, "Kalau kecewa dengan manusia berpaling (rujuk) kembali kepada Aku,"
Whilst dalam kes dealing with human, "Kalau kau berpaling (membelakangkan) daripada aku kerana kau kecewa dengan aku, so go the fuck off." Dapat lihat bezanya Tuhan dan Human? Kenapa tak men'tuhan'kan diri dengan menjadi lebih pemaaf. Well, menjadi sabar dan pemaaf itu mengambil masa dan practice. Kalau Dia mampu kawal marah Dia on first place, takkan dinosur yang super duper cute mati direjam batu meteorit. He he he. Jadi nak katanya, still sabar itu mengambil masa. That's it. And LDR is all about sabar. It's cohesive.

Ok baiklah kita bukan orang yang pemaaf sangat. Sebab tu kita resent bila pasangan kita turn their back off us. But, remember, to punish is not the act of human. Menghukum kerjanya Tuhan. Manusia hanya mampu berdendam. Dendam mampu membawa kau pada stress, depress, eventually kau ada darah tinggi, kau sakit dan ambil diet yang tak sihat. Sedar tak sedar kau dah hidap penyakit tiga serangkai. Wow, dendam atau nama lainnya marah boleh bawa kau ke neraka dunia sebenarnya! Konklusinya, give and take. Bila kita saling memberi dan menerima sekurangnya kita jadi sedikit Tuhan. Sedikit noble dalam berhubungan dalam sesama manusia. 

That's why in the first place, we're afraid of LDR might get us hurts. Actually, mana-mana hubungan yang melibatkan rembesan kimia dalam otak kamu - emosi mampu beri kamu kesakitan. Dan bila kita takut dan KHUATIR, kita mulai menghindar. Instead of preventing secara sihat, kita main 'sembunyi' dan sanggup suffer sehingga tak mampu mengubat. Bila communication skill dah 'berkarat', excitement sudah menjadi sesuatu yang serba dull dan tak menceriakan lagi, perkataan 'I love u' menjadi habit (seperti kamu flush selepas pakai jamban) daripada menjadikan ia sebagai sesuatu yang bermakna, di sini sepatutnya Tuhan mengambil tempat dalam perhatian kamu. Menyebut namaNya sahaja mampu mengubat luka yang tak sembuh. ;)

Apa misi dan visi perhubungan kamu? Benda yang sama berlaku bila kamu jawab SPM dulu. Mahu semuanya capai A's. Semuanya gerun nak menghadap SPM. Ada yang amek pil ajaib pandai in one night over. Ada antara kita yang give up (i knew because i gave up on add math, duh..) once kita rasa "Oh, tak ada harapan lah..".  Ada yang kata SPM tu menyusahkanBila fokus kurang, we lost control of our wheels. Tapi we worked our asses off jugak. Kita seat exam, pass atau tak terserah pada Tuhan.Yang kamu tahu kamu dah berusaha penuh untuk jawab semua soalan (kalau tak semua mungkin beberapa). But here's a thing, SPM kamu wajib ambil dan menunjukkan betapa kamu ni seorang pelajar juga anak yang bertanggungjawab dan punya rasa bersyukur hidup dengan segala peluang yang kamu dapat. While a relationship on the other hands..

Jadi, sejauh mana bertanggungjawab nya kamu terhadap hubungan yang kamu pilih dan sejauh mana kamu tunjukkan rasa bersyukur berjumpa dengan seorang manusia untuk bertukar rasa kasih dan saling mengadu? You choose. 
                    
Mahukan pils on ldr? Kamu perlukan Tuhan, support dari kawan-kawan (bukan kawan-lawan), medium perhubungan, trust, give and take rules (anything in between) dan diari (amek nota on lagu Diari Seorang Lelaki, check!) And if sesuatu perkara yang kamu kerjakan itu tiada masalah, well mungkin ada masalah dengan pekerjaan yang kamu sedang lakukan itu - bila Tuhan ignores kamu, itu suatu masalah yang besar tahu.

***
Being an aries, aku lebih kepada practicality. Kamu bekerja, kamu dapat hasil. If you weep, u'll get wet bantal. Aku rasa siapa yang quote "Action speaks louder than words" tu adalah seorang aries. Boo yah!

But the facts is, im just lucky he's still around with me. Im just plain ego bitch with low self esteemed. Gotta tebus all texts, phone calls and postponed web-sex later when i reach home. Maybe do some massages, cuddling on midnight movies or eating rojak mee. His calls. 


this or ice cream sundae with mango sauce would do. Either one im fineee.