21 February 2012

Big Headache


"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu".

Dah lepas 6 jam selepas kaki kanan aku siap berbalut simen, atau cast, atau pcp dalam terma perubatan orang putih; aku kini dalam fasa rage, self loathing. Kesan daripada hentakan kuat semasa turun dari Gunung Sinai 2 minggu yang lalu. Dalam masa dua minggu tu, aku tahu kondisi kaki bukan dalam keadaan "throbbing pain" atau pon muscle stretching. Lebih kepada "pin pointing" pain. Sakit yang menusuk dan kaki kanan aku memang tak jejak tanah secara normal untuk dua minggu tu. 

Hasil daripada aku duduk buat tak tahu, ignores the pain, telan ubat tahan sakit dan sapu anti-swelling gel pada torsal aku, ya, aku dah tak mampu tahan sakit. Aku decided pergi hospital bertemankan Unni dan Nash. Nasib baik sempat lunch sebab aku tak tahu pula aku akan pulang dari hospital dalam keadaan "bukan lagi normal". Doctor arab tinggi melangit tu cakap bone fissure fracture. Aku tengok x-ray macam ada sedikit sulcus/groove (mungkin novicular atau sekitar Tulus) pada one of the bones dekat tarsal. Mak pulak cakap; kalau tak cast sekarang, lagi sakit bila cecah umur lepas habis haid. I don't know what is that supposed to mean. Osteoporosis lah kot. Hurm. 

Cuma satu perkara. Kalau lah aku tak degil, keras kepala dan tak biarkan sakit kaki biasa aku tu berlarutan, tak ada lah sampai berbalut simen kot. Idk. Crack is a crack anyways. Kalau dinding retak, ditampal simen terus instead of disapu dengan cat, mana nak ada baik pulih nya. Aku ya, ada risau tentang macam mana nak pergi kelas. Jalan nak ke kuliah agak complicated walaupon aku travel dengan taxi. Dan cost menaiki taxi ke kuliah adalah amat tak masuk akal. 


Hmm..i guess another 2 weeks off from classes then..not feeling so happy though. Im not going out of house either. Big Headache!


Say cheese! Dapat tengok gambar x-ray kaki sendiri adalah amat cool. 
Jadi tak cool bila kesudahan nya begini pak.