21 February 2011

Langkawi Untuk Siang Hari

New Experience! Pengalaman Baru!

Thanks to Kerajaan Mak&Babah, aku berjaya collect satu lagi pengalaman baru sepanjang cuti-tangguh-pengajian-ops piramid. Travel alone all the way from KL-Kuala Perlis-Langkawi. umur nak cecah angka 2 baru nak menapak sekor2 round mesia ye kak? suke kau? eh mestilah suka! paling koman, aku gerak bertiga sama Esah and Nash. paling gegar idop aku time redah dari Zagazig ke Cairo dulu. itu kesah backpacking for a few days. well this time, aku travel sehari je pon, tak sleep over kat mana2, jenis on the move sahaja. still, rasa hooray dia kemain lagi lah! sebab niat nak hug kiss adik tersayang maa.... 

benda2 yang kena ada kalau aku travel jauh tapi ikut kesesuaian lah; small towel-panjang would be great, baju selai, Hlovate, aku make sure ada bekal air sebotol, chewing gums and roti supaya aku tak lapo sensorang dalam bas tu nanti. chewing gum tu untuk elak pening2 lalat and bila kau tensi duk lama2 dalam bas, rasa nak merokok tu kuranglah sebab ko chew gums. salivary gland ko akan stimulated and otomatik takde rasa nak merokok sgt. dompet yang ada sikit saja money *selebihnya kau taruk dalam poket*, notebook *daily planner pon bagos gak, selit semua contact nama in case of anything blaku pada kau*, berus-ubat gg n pencuci muka, sabun mandi yang kecik *amek kat hotel mn2*, gajet elec *mp3,hp*. aku warned, lappie ko tak payah bawak even notebook. itu tak ada keperluan langsung! bila lagi kau nak merasa duduk dalam fikiran dan alam semula jadi?

pengangkutan. so, hari jumaat malam sabtu aku naik bas dari Duta pada pukul 11.20pm dan sampai pukul 6.30am di Kuala Perlis. Why to Kuala Perlis instead Kuala Kedah? Sebab dari KP, save masa atas laut travel dengan feri, dari KP hanya 45minit lebih kurang ke Langkawi, dari KK lama lagi. bas Cosmic dua tingkat uh. aku pick seat tingkat atas. yang penting kerusi satu. aku tak suka travel naik bas dengan kerusi couple, bukannya aku ada pasangan pon nak travel. lagi plak, ianya lebih kepada keselesaan. aku lentok tak ada la kena bahu laki sesapa.. seat dia ada seatbelt. safety first! and rasa tak ubah seperti kau naik firefly. and aku dah beli tiket pergi balik, that cost me bout RM90,tambang feri pon aku asing siap2, RM 36 pergi balik. baguih la. plan kena kemas-kemas dan ambil langkah berjaga-jaga. *ecelly, tiket awal tu trick babah supaya aku balik KL on time.bukan leh wat kira anak dara dia sorang nehh...*  And aku nek feri pukul 8am sebab aku tamo rush2 walaopon ada feri kul 7am lagi. and yeah, sebab air surut kat jeti, aku sampai langkawi dalam kul 9.45am gitu sebab feri gerak kul 8.30am. 

kenalan travel. YES. sejak aku tinggal di Misr, aku mudah untuk have a light conversation dengan mana2 strangers. light enough untuk tidak menampakkan aku ni sombong. well, #aries memang akan nampak seperti sombong, sebab mereka tahu apa mereka mahu. kebetulan baris sebelah aku ni couple seat and ada dua org warga asing. sorang nigeria and sorang lagi azerbaijan. dari Kangar aku terjaga sebab this nigg tak sudah2 bising tanya "is this last stop..?" and sempat lagi mengumpat pasal aku kat member ala cina dia sebab aku bohlayan pertanyaan dia. aku pon ringankan mulut tuk menjawab pertanyaan dia. and since then kami start berborak pasal pengajian,tujuan ke langkawi etc etc. first time berborak dengan nigg, buat aku hype sekejap. polish balik english aku and yeah rasa something bila kenalkan diri, "You can call me Fiq," sambil senyum nipis. ada rasa bangga. sebab sekarang, ada stranger yang akan ingat perbualan kau dan dia and now, your name. nama tu penting tau! and yeah jangan risau, slagi kau tunjuk bahawa kau ni educated and pandai jaga diri, kau takkan jadi keldai bawak dadah untuk si balak hitam. ingat tu, perempuan luar sana!

magnet suami orang. disebabkan aku travel sorang2, n yeah credit untuk malaikat di bahu yang sentiasa teman -aku tak lupa kau lah buddy- , aku yakin Tuhan temankan aku juga dengan tiga lelaki yang sudah berkahwin sepanjang aku berada di Langkawi and ketiganya orang Utara. kesimpulannya, lelaki utara memang bertih mulut dan mesra abeh! and yeah..aku rasa Allah bagi teman org yang da beristeri ni sebabnya aku sendrik dah berpunya. kalau tak, kemungkinan besar untuk berada di selatan thai sekarang adalah besar sekali. :P

First, this man nampak macam nerd, kemas, segak, tinggi, mid 20's, pakai kemeja slack, yup dia ada kursus nak kena attend di Langkawi. dia ni duduk di sebelah aku dalam Feri ke Langkawi. ringan mulut untuk bercerita itu ini dan sempat terangkan pada aku sipnopsis Hantu Kak Limah Balik Rumah sebab dalam feri ada pasang movie tuh. terlampau mesra sehingga sanggup offer untuk temankan aku all day long! respon aku yang hanya "Oh.. ha.. yeke..ehh..ohh.." tak menampakkan bahwa aku memang tak interested dengan dia, and he still tak paham2. macam mana aku tahu dia dah kahwin? sebab aku tanya. and this guy memang tak pakai cincin! double fak scary! last word dia " kalau datang sorang2 lagi, konteklah saya." halamak..nak jadi personal tour guide ke hapa macam sam young ho? aku cabot lari right after sampai jeti langkawi. 

Second, guy yang aku jumpa ondaway back to tanah besar feri terakhir jam 7pm. aku keluar amek angin duduk di dek belakang. boleh tengok scenary cantek,sunset, subhanallah! tak semena-mena this guy yang nampak macam early 20's tego aku and yeah, again light conversation. see, light conversation takkan involve nama di awal perbualan. hanya involve perihal diri; da study/kerja belum, tujuan datang ke sesuatu tempat, what do you think bout this place, etc2.. dan terakhir sekali, tu pon kalau masih berminat, baru tanya nama. the rule is simple, perbualan singkat yang bakal ambil masa sekejap. kau takkan spend masa lebih sehari dengan dia so tak perlu sangat nama penuh tu. tapi suwey betol kalau mintak nombor telepon! sebijik macam yang pakcik ni sekor buat and yeah, aku masuk semula dalam dek feri, duduk di celah orang ramai, cepat2 camouflage. hell, bahaya dia ni. u can smell he's flirting dengan pandangan mata dia je,stutter and kept repeating the same sentences isn't a good sign. weather u just leave or terjun dalam laut. hahaha and double fak apabila aku turun dari feri and the same guy, dukung anak dia, and belakang ada wife yang sedang carry baby and kids secara bisik halusnya cakap, "Bye awak...". kau patut tengok muka aku takde darah masa tu. rasa kena smack dengan tukul besi kat perut sebab lelaki ni tadi, flirt kemain lagi without mentioning yang dia dah married, unlike lelaki fes yang terangan jawab, YES I'M MARRIED. watefishkek??

Third, Conductor bas yang super-ala-protective. senyumnya lebar kemain! and he's like early 40's i guess. this pakcik, i called him PAKCIK tetap ketegaq bahasa dirinya bang. well, ikot suka pakcik lah..mulut saya, ikot bahasa saya.. kebetulan otw back to Duta, aku sorang je passenger perempuan yang duduk di tingkat atas bas cosmic *jam 9.30pm, last bus leaving the kuala* and yang lain semuanya teenager foreigner. jadi pakcik tu, tanpa teragak-agak, duduk di seat baris sebelah and temankan aku sampai Alor Setar. kat Alor Setar ramai passenger baru naik. aku dah bukak kitab #bedtimestory bila pakcik tu landed je kat krusi sbelah. 

super horror bila aku out of credit and henpong kong masa atas feri otw tanah besar. dah la jalan sensorang tengah malam buta, grab makanan kat gerai end up dengan food poisoning and yeah super lone ranger! okeh, perfect! untung berjalan di tempat yang kau agak2 familiar adalah, kau takkan mudah tertipu kalau orang nak try twist ko dengan macam2 cerita atau ride teksi dari jeti ke Pantai Chenang katanya RM40 padahal RM24 shj. malangnya aku tade lesen keta, kalau tak aku dah boleh save up banyak sebab let say, VIVA, hanya cost you dalam RM40 satu hari sewa! murah siot. belom lagi scooter yang hanya RM20 max. #futurehusband ada lesen keta/moto so, aku dengan senang hatinya malas nak wat semula lesen. ahahhaa

aku buat apa je? well, after pick up adik kat skola dia, kami rendek ke Pantai Chenang. aku memang beach person. lepak speed reading novels sambil baring2 atas pantai bawah pokok dan sambil2 tu, bukak sunglass ko untuk zooming dugong main polo air memang best tau! Stakat nak amek gambar cliche berposing duyung sambil2 dibasahi ombak laut china selatan macam gambo Summer Glau tu, haila, memang buat sangatlah! Chenang tempat paling best kalau aku nak lepak nak get wild sekejap. aku even ada beberapa butik yang memang aku mark n mesti pergi sebab barang2 dia collective and rare. kalau perlu keluarkan RM20 untuk gelang kayu boabab, aku keluarkan..hahaha. street dia pon hidop, especially malam2. so, membawa husband ke sini adalah lebih bagus daripada bawa #futurehusband. so #futurehusband kena jadi husband cepat. oh ya, bawak besties pon bagus juga. ni lah masa untuk korang perabeh masa nak berurut ke hapa ke dengan kawan2 lepas lama bekerja tade cuti atau penat kerja.

speed reading novel neh. grab masa event pay-less kat ymca petang before aku gerak ke kuala perlis.
supadupa chenta lah aku tujukan buat mista boyfie sbb heret aku pi ymca and terserempak lak dengan Effi Obefiend. stutter aku dibuatnya.!

you know, who you are.
*cliche gambar lukis2 atas pasir*

on weekend, untungnya bukan cuti skola, hanya dugong putih banyak berjemur di pantai chenang. untuk girl, kau boleh pilih brapa banyak pack kau nak tengok and as for boys, one piece or two pieces or no piece at all? you choose ma fwen. you choose... selepas get tanned and mandi manda-wow-best-giler ko boleh ke Langkawi Parade, Idaman Suri or Billion atau ke Pekan Kuah untuk shopping. nahh..kalau banker aku tader,aku tak shop. Idaman Suri and Haji Ismail Group untuk perempuan kaki shop *set vantage,cadar,luggage etc* and lain2 tempat boleh je dapatkan perfume murah, cokelat murah sikit atau al ikhsan untuk sport brands. tapi al ikhsan tak banyak new model. lagi banyak di KL.

tang belanja termasuk makanan dan pengangkutan semuanya, aku rasa RM300 lebih daripada cukup kalau kau sewa kereta pon, unless ko kaki shopping. tapi stakat nak leisure and refreshing..ikot kemampuanlah. aku tengok chalet2 murah pon banyak..stakat serat dua tu tade hal la.. sampai di Duta dalam 5.15am. lucky me, babah datang awal nak menunggu aku. kalau tak, haiya, mati kutu sbb hp takleh bukak! tengs mista boyfie yang cakna pasal aku tak putus2. Nana tanya, " Asal tak ajak mista boyfie?" even my Along pon tanya, semedang aku jawab... " Haish, kang jadi apa2 macam mana?" kehkehkeh..

pesan aku, kalau kau pandai bawak diri dalam kelompok orang ramai dan dalam zone selesa, try bawak diri sorang2. kasi try test kekuatan mental dan fizikal yang kau calim ada tu! 

#aries memang suka cabaran. dia akan try apa sahaja walau sekali pon.

aku dah buat. kau bila lagi? :) sementara masih bujang neh.. buatlah woi! duit ptptn simpan nak beli hp baru wat pe? g test diri tu dulu. 

nak rasa? pi lah sendrik! Allah sentiasa bersama kita.