3.6.10

Hospital OH Hospital


meminta jasa baik pembaca meninggalkan sebarang komen dan pendapat. tq.

Alkisah memang aduan ini sering kita dengar. Namun permasalahan nya tak jugak selesai. Cuba untuk cari pokok pangkal akar umbi, masih di tahap kemerdekaan yg cecah setengah abad ini, system pengurusan pesakit luar tidak berjaya diselesaikan secara total.

Benak aku penuh dengan tanda Tanya apabila semasa berkunjung ke HKL semata-mata untuk membuat appointment dengan doctor after surgery [aku jadi peneman sahaja]. Nak serahkan refer letter daripada hospital lain dan membuat temu janji, pon mengambil masa 2 jam. Cuba bayangkan jika pesakit datang dari pinggir bandar, pesakit yang kurang kemampuan dari segi kewangan dan transpotasi , bukankah ini satu kesulitan yang besar??

 Faham mengenai prosedur perlu buat temujanji dan sebagainya terlebih dahulu dan bukan boleh direct jumpa dengan doctor right and then, walaupun begitu mereka lupa bahawa prosedur itu seharusnya menyenangkan.. bukan menyulitkan lagi. Temujanji itu pula, bukan ambil masa seminggu, tapi sebulan lagi. Untung nasib diawalkan sedikit. Ini yang terjadi dalam kes beberapa mangsa salah urus  pentadbiran ini seperti contoh pesakit di HUSM Kubang Kerian  terpaksa menamatkan rawatan apabila tidak lagi mampu berulang alik ke hospital yang jauh dan memakan tambang teksi dengan kos RM200 pergi balik untuk satu kali sesi sama ada temujanji dengan doctor atau mendapatkan rawatan.. .


Punca?

 Apabila ditanya mengapa prosedur lambat, kerani mahupun jururawat akan memberi jawapan yang paling femes sekali;

“pesakit ramai.. bukan nak layan awak sorang sahaja”
“ini memang prosedur. Kami ikot kena jalankan tugas.”
“entahlah. Bukak hospital sendiri lah!”

Yang last sekali tu benar-benar mencabar aku. Tak mengapa. Ada rejeki aku nanti siapa tahu kan..

Bagi aku punca adalah:

-system record yang kuno tahap dewa [kalau tak percaya, pergi tengok department pesakit luar di HKL, jururawat tua masih lagi menulis dalam buku log panjang  untuk buat temujanji dan patient yang menunggu ramai...]

-system record yang tidak efisyen dan tidak up to date. Hello… kita hidup di zaman IT teknologi okay.!

Penyelesaian?

Senang aja kalau aku nak bagi idea mencurah-curah

-up date kan system record [sedar walaupun hospital selayang adalah pelopor hospital IT pintar namun masih menggunkan buku log untuk catatan di ward, walaubagaimanapun temujanji dibuat melalui sytem computer.(ini bagos!)  Simpanan fail record pesakit pun disimpan dalam system IT-memudahkan kerja doctor & jururawat untuk refer kes (tapi tak semua hospital kerajaan mendapat faedah yg sama)

-untuk temujanji biasa, first time set, memang pesakit tidak akan berjumpa dengan doctor terus. Sekadar menyerahkan refer letter dari hospital daerah atau klinik. Jadi berbesar hatilah pihak hospital conduct department operator yang menguruskan temujanji secara online dan panggilan. Fax machine pon kena ada sekali. Ini aku refer kepada Institut Jantung Negara. Contoh ada depan mata, hospital kerajaan tiru sajalah!

Service. OMG!

Percaya atau tidak, my mother is working in government service – health service. Untuk berjumpa membuat appointment bersama dengan doctor, beliau turut merasa kena tunggu 2 jam jugak semata-mata nak serahkan refer letter. Supposed, people working in the same sector ini diberi perkhidmatan yang lebih memudahkan pesakit itu untuk berurusan. Bukan soal favor tak favor tapi soal keistimewaan. Come on lah, takkan nak pandang sipi je orang yang seangkatan, yang fight untuk kebajikan dan kerjaya bersama kan. Kalau tak leh jadi paper pusher pon, atleast refer kepada suggestion aku kat bawah ni.

mak aku sengaja tidak mengenakan uniform, mahu lihat service ‘anak-anak buah’ bagaimana terhadap pesakit. Lokasi? Hospital Ampang. Menyedihkan apabila jururawat double standard kan pesakit biasa. Baru aku tahu langit tinggi rendah. Dengan orang biasa, mereka bersikap kasar and treat their patient as if they’re stupid. Tak semestinya orang yang pegang needle dan carry stethoscope ke mana saje tu tak ada maruah. Kes senyum tak senyum tu dah tak de maknanya. polisi 5S ke or 10S ke boleh campak tepi!

Again aku jadikan IJN sebagai contoh terbaik dalam perkhidmatan terhadap patient mereka. Tan Sri, Datuk Seri, naik seri , berseri seri hahaa.. semua dilayan sama rata. Duduk sama rendah dengan patient lain di tempat menunggu. Takde maknanya staff mereka kipas bontot klien mereka ni sebab at the end of month mereka tetap dapat 3500rm as a paycheck. See how different the etiquette, mind setting and the service offered.

Bukan jugak aku favor swasta dengan kerajaan. Aku da selalu keluar masuk hospital since I was in kindergarten lagi sampai sekarang. Aku penah tgk svd live in action mase aku jengah  a very long and big gyne ward umor 7 tahun di HKL  dan tengok heart surgery secara live di OT room di IJN. Oh dahsat dahsat... jadi, Perbandingan itu dibuat melalui pengalaman dan pemerhatian. Service kat bilik mayat je aku tak jenguk lagi!  Oh jangan silap tafsir. Ini cume pemberitahuan sahaja.

Tell you what, manners itu sangat penting. Orang yang sakit, kalau kita attend dia dengan elok dan Nampak mengambil berat dengan bertanya kabar atau lempar senyuman pun , dia dah rase sembuh. Kerana orang yang dalam kesakitan ni selalu aja cengeng dan minta perhatian. Tak kira di hospital swasta mahupun kerajaan, service mahu kasi baik tidak kira lah secara personal touch atau simpanan record/temujanji .
letak diri kita di tempat pesakit, what we expect from the hospital? We want EXCELLENT services. The excellent services required a fast, good and an efficient service from the whole team. Not just a good meal or a handsome young doctor. We want full care, respect and privacy. Kan?? Orang yang sakit ni sensitive, layan je laa.. ;)

ini baru kes hospital. belum lagi klinik kesihatan. walaubagaimanapun, syabas dan terima kasih diucapkan kepada pasukan paramedic yang telah bertungkus lumus membantu menyelamatkan nyawa manusia, yang semakin hari semakin tidak menghargai hidup.

haha
najib dok sogok polis dan tentera. Ministry of health pulak dok favor doctor 24/7. Doctor bebas wat locum sane sini, service quality down. nurses and MA semua naik panas hati.

okay ini adalah luahan benak sahaja. barangsiapa mahu kongsi pendapat dan pengalaman, boleh mengisi ruang komen. begitu juga jika ada pembetulan atau tambahan apa-apa.

ini bukan catatan kosong. we as the future leader kena bergabung dan bersatu. bukan sekadar cerita kedai kopi.